Dijagnostika


Suvremena aparatura za dijagnostiku i terapiju svih očnih bolesti te operacijska dvorana najvišeg standarda za izvođenje svih vrsta operacijskih zahvata na oku dostupni su Vam pri Očnoj poliklinici Dr.Bućan! Posebno ističemo i opremljenost za dijagnostiku i terapiju vidnih grešaka (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, strabizam-škiljenje oka, slabovidnost) kod djece uz nazočnost i stručnu pomoć subspecijaliste dječjeg oftalmologa mr.sc. Venera Lakoš, dr.med.

 

PNEUMOTONOMETAR

PNEUMOTONOMETAR-APARAT ZA BEZBOLNO I NEKONTAKTNO MJERENJE OČNOG TLAKA (bez kontakta, bez anestezije, potpuno bezbolno i sigurno)

OPTIČKI BIOMETAR NIDEK AL SCAN

Optički biometar za 10 sekundi napravi kompletno biometrijsko mjerenje svih dijelova optičkog sustava oka koje su potrebne operateru za trenutni izračun jakosti intraokularne leće u dioptrijama koja će se ugraditi u oko pacijenta nakon operacije sive mrene.
Keratometrija i aksijalna duljina oka mjere se u 360 točaka. Veća točnost mjerenja dobiva se uz primjenu 8 formula za izračun IOL. Izuzetna preciznost aparata se postiže kod izračuna toričnih leća-leća s cilindričnom dioptrijom kod pacijenata s astigmatizmom.

DIGITALNI FRONTOFOKOMETAR

Uređaj za precizno utvrđivanje dioptrijske jačine naočala (dioptrijskih stakala u naočalnom okviru – posebno multifokalnih dioptrijskih stakala), provjeru centriranja dioptrijskih stakala obzirom na razmak zjenica i provjeru osi cilindra kod dioptrijskih cilindričnih stakala (kod astigmatizma).

ND:YAG 3000 LE "ALCON"- LASER FOTODISRUPTOR

Koristi se za liječenje zamućenja poslije operacije mrene (tretman zamućenja stražnje kapsule leće) i za liječenje glaukoma (otvaranje alternativnog puta prolaska očne vodice formiranjem “rupice” u korijenu šarenice– više—pogledati u rubriku operacije -laserski zahvati).

ANOMALOSKOP " OCULUS" HMC-R-APARAT ZA KVANTITATIVNO ISPITIVANJE POREMEĆAJA RASPOZNAVANJA BOJA (kolornog vida)

Aparat za određivanje kolornog vida (raspoznavanje boja) i to u crveno-zelenom i plavom spektru.

LASER FOTOKOAGULATOR "COHERENT" NOVUS 2000

Spada u skupinu najboljih argon lasera na svijetu za tretman bolesti mrežnice (retine) – metoda izbora liječenja bolesti krvnih žila mrežnice, dijabetičnih komplikacija na fundusu oka, ruptura (pukotina) mrežnice, …(saznaj više-pogledati pod operacije-laserski zahvati na mrežnici).

ULTRAZVUK NIDEK US 4000

Služi za ultrazvučni pregled oka i orbite ( A i B scan ) uz mogućnost prikaza slike u boji što ovaj aparat svrstava u najpreciznije i najmodernije aparate u oftalmologiji. Uređaj ima i posebnu sondu za mjerenje debljine rožnice (pahimetrija), što je vrlo važno u procjeni vrijednosti izmjerenog intraokularnog (očnog) tlaka.

KOMPJUTORIZIRANI PERIMETAR 
OCTOPUS 101

Služi za kompjutersko snimanje vidnog polja (kompjuterska perimetrija) i nezamjenjiv je u dijagnostici glaukoma, bolesti vidnog živca, vidnog puta i bolesti mrežnice. Može snimati statičku i dinamičku perimetriju te posjeduje čitav niz programa za snimanje vidnog polja u glaukomskih bolesnika, snimanje makularnog vidnog polja, neurološki program, ….

OCT-A - OPTIČKA KOMPJUTORIZIRANA TOMOGRAFIJA S ANGIOGRAFIJOM

OCT angiografija je neinvazivna tehnika snimanja za pregled i procjenu stanja MREŽNICE I ŽILNICE te stanja krvnih žila uokolo glave vidnog živca. OCT angiografija koristi lasersko svjetlo infracrvenog spektra da bi snimila krvne žile očnih ovojnica. Ovo je bezbolna i neinvazivna metoda, koja se može ponavljati
bezbroj puta bez štetnosti po samo oko. Izuzetno korisna tehnika snimanja za prikaz
stanja tkiva i krvnih žila mrežnice kod šećerne bolesti, makularne degeneracije, tromboze krvnih žila oka, glaukoma,…

OCT (OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY) – "STRATUS-ZEISS"

Dijagnostički uređaj koji radi na principu infracrvene kamere i služi za snimanje makule ili žute pjege (centar vida) i vidnog živca. Predstavlja suvremenu i potpuno neškodljivu dijagnostičku metodu s velikom moći razlučivosti koja prepoznaje promjene manje od 7 mikrona. Posebnost ovog uređaja je i u tome što mu posebno ugrađeni kompjuterski program omogućava pretragu prednjeg očnog segmenta i mjerenje debljine rožnice (pahimetrija), što ga trenutno svrstava u jedinstveni uređaj na južnom području Republike Hrvatske.

POLARIZIRAJUĆI EKRAN s tablicama za ispitivanje vidne oštrine i ostalim testovima ispitivanja vida

Služi za ispitivanje vidne oštrine kod djece i odraslih, kolornog vida, stereovida (dubinskog vida), test kontrastne osjetljivosti te još preko 20 testova za razne poremećaje vidne oštrine kod djece i odraslih. 

AUTOREFRAKTOKERATOMETAR ARK-1 "NIDEK"

Aparat za određivanje refrakcije (dioptrije) i zakrivljenosti rožnice (tzv. “kompjutersko određivanje vida”), mjerenje širine zjenice i razmaka zjenica, određivanje vrste i osovine cilindra kod astigmatizma, stupnja zamućenosti leće,….

BIOMIKROSKOP "HAAG-STREIT 900"

Procjepna svjetiljka (biomikroskop) za pregled prednjeg i stražnjeg očnog segmenta (posebni mehanizam tzv. stereo-variator omogućuje detaljan pregled periferije oka) s aplanacijskim tonometrom za mjerenje intraokularnog (očnog) tlaka.