Dijagnostika i terapija- uređaji


Suvremena aparatura za dijagnostiku i terapiju svih očnih bolesti te operacijska dvorana najvišeg standarda za izvođenje svih vrsta operacijskih zahvata na oku dostupni su Vam pri Očnoj poliklinici Dr.Bućan! Posebno ističemo i opremljenost za dijagnostiku i terapiju vidnih grešaka (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, strabizam-škiljenje oka, slabovidnost) kod djece uz nazočnost i stručnu pomoć subspecijaliste dječjeg oftalmologa mr.sc. Venera Lakoš, dr.med.

 

PNEUMOTONOMETAR

PNEUMOTONOMETAR-APARAT ZA BEZBOLNO I NEKONTAKTNO MJERENJE OČNOG TLAKA (bez kontakta, bez anestezije, potpuno bezbolno i sigurno)

OPTIČKI BIOMETAR NIDEK AL SCAN

Optički biometar za 10 sekundi napravi kompletno biometrijsko mjerenje svih dijelova optičkog sustava oka koje su potrebne operateru za trenutni izračun jakosti intraokularne leće u dioptrijama koja će se ugraditi u oko pacijenta nakon operacije sive mrene.
Keratometrija i aksijalna duljina oka mjere se u 360 točaka. Veća točnost mjerenja dobiva se uz primjenu 8 formula za izračun IOL. Izuzetna preciznost aparata se postiže kod izračuna toričnih leća-leća s cilindričnom dioptrijom kod pacijenata s astigmatizmom.

DIGITALNI FRONTOFOKOMETAR

Uređaj za precizno utvrđivanje dioptrijske jačine naočala (dioptrijskih stakala u naočalnom okviru – posebno multifokalnih dioptrijskih stakala), provjeru centriranja dioptrijskih stakala obzirom na razmak zjenica i provjeru osi cilindra kod dioptrijskih cilindričnih stakala (kod astigmatizma).

NOVO!!!
Nd:YAG i SLT laser YC-200 S PLUS/NIDEK/

Koristi se za liječenje zamućenja poslije operacije mrene (tretman zamućenja stražnje kapsule leće-laserska kapsulotomija***) i za liječenje glaukoma (otvaranje alternativnog puta prolaska očne vodice formiranjem “rupice” u korijenu šarenice-zahvat poznat kao LASERSKA IRIDOTOMIJA)***. 

Glavna prednost ovog lasera je SELEKTIVNA TRABEKULOPLASTIKA (SLT)*** u liječenju glaukoma otvorenog kuta. 

SLT je suvremeni laserski zahvat kojim se poboljšava odvodnja očne vodice iz oka. Pojačanom odvodnjom očne vodice smanjuje se tlak unutar oka (očni tlak) što je ključno za liječenje glaukoma. Za razliku od lasera stare generacije (ALT – Argon laserska trabekuloplastika), SLT laser može se ponavljati više puta jer uzrokuje zamjetno manje oštećenje trabekuluma (mjesto odakle započinje odvod očne vodice izvan oka).

***više o laserskim zahvatima, molimo pogledati  rubriku -laserski zahvati

ANOMALOSKOP " OCULUS" HMC-R-APARAT ZA KVANTITATIVNO ISPITIVANJE POREMEĆAJA RASPOZNAVANJA BOJA (kolornog vida)

Aparat za određivanje kolornog vida (raspoznavanje boja) i to u crveno-zelenom i plavom spektru.

LASER FOTOKOAGULATOR "COHERENT" NOVUS 2000

Spada u skupinu najboljih argon lasera na svijetu za tretman bolesti mrežnice (retine) – metoda izbora liječenja bolesti krvnih žila mrežnice, dijabetičnih komplikacija na fundusu oka, ruptura (pukotina) mrežnice, itd.

(saznaj više-pogledati pod operacije-laserski zahvati na mrežnici).

ULTRAZVUK NIDEK US 4000

Služi za ultrazvučni pregled oka i orbite ( A i B scan ) uz mogućnost prikaza slike u boji što ovaj aparat svrstava u najpreciznije i najmodernije aparate u oftalmologiji. Uređaj ima i posebnu sondu za mjerenje debljine rožnice (pahimetrija), što je vrlo važno u procjeni vrijednosti izmjerenog intraokularnog (očnog) tlaka.

KOMPJUTERIZIRANI PERIMETAR 
OCTOPUS 101

Služi za kompjutersko snimanje vidnog polja (kompjuterska perimetrija) i nezamjenjiv je u dijagnostici glaukoma, bolesti vidnog živca, vidnog puta i bolesti mrežnice. Može snimati statičku i dinamičku perimetriju te posjeduje čitav niz programa za snimanje vidnog polja u glaukomskih bolesnika, snimanje makularnog vidnog polja, neurološki program, ….

OCT-A - OPTIČKA KOMPJUTERIZIRANA TOMOGRAFIJA S ANGIOGRAFIJOM

OCT angiografija je neinvazivna tehnika snimanja za pregled i procjenu stanja MREŽNICE I ŽILNICE te stanja krvnih žila uokolo glave vidnog živca. OCT angiografija koristi lasersko svjetlo infracrvenog spektra da bi snimila krvne žile očnih ovojnica. Ovaj aparat je jedan od najboljih u RH i koristi pri snimanju čak 80000 skenova u sekundi, što omogućava iznimnu preciznost u dijagnostici i procjeni stanja krvnožilnog sustava mrežnice. Ovo je bezbolna i neinvazivna metoda, koja se može ponavljati
bezbroj puta bez štetnosti po samo oko. Izuzetno korisna tehnika snimanja za prikaz
stanja tkiva i krvnih žila mrežnice kod šećerne bolesti, makularne degeneracije, tromboze krvnih žila oka, glaukoma,…

POLARIZIRAJUĆI EKRAN s tablicama za ispitivanje vidne oštrine i ostalim testovima ispitivanja vida

Služi za ispitivanje vidne oštrine kod djece i odraslih, kolornog vida, stereovida (dubinskog vida), test kontrastne osjetljivosti te još preko 20 testova za razne poremećaje vidne oštrine kod djece i odraslih. 

AUTOREFRAKTOKERATOMETAR ARK-1 "NIDEK"

Aparat za određivanje refrakcije (dioptrije) i zakrivljenosti rožnice (tzv. “kompjutersko određivanje vida”), mjerenje širine zjenice i razmaka zjenica, određivanje vrste i osovine cilindra kod astigmatizma, stupnja zamućenosti leće,….

BIOMIKROSKOP "HAAG-STREIT 900"

Procjepna svjetiljka (biomikroskop) za pregled prednjeg i stražnjeg očnog segmenta (posebni mehanizam tzv. stereo-variator omogućuje detaljan pregled periferije oka) s aplanacijskim tonometrom za mjerenje intraokularnog (očnog) tlaka.