Liječenje bolesti žute pjege intravitrealnim injekcijama anti-VEGF čimbenika

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege je kronična bolest oka povezana sa starenjem koju obilježava “istrošenost”makule ili žute pjege (“centra” oka) odgovorne za centralnu vidnu oštrinu. Nazivaju je i senilna makularna degeneracija (SMD).

Makularna degeneracija vodeći je uzrok sljepoće populacije starije od 65 g. u razvijenim zemljama. Najčešće ne uzrokuje potpunu sljepoću, ali izaziva pogoršanje kvalitete života zamućivanjem vida i ispadima u centralnom vidu. Dobra centralna vidna oštrina potrebna je za čitanje, vožnju automobila, prepoznavanje lica te za precizan rad.
Makularna degeneracija razvija se postupno i bezbolno. Osoba može zamijetiti slijedeće promjene: potrebu za jačim svjetlom za vrijeme čitanja, teškoće u prilagođavanju u slabo osvjetljenom prostoru, teškoće u raspoznavanju boja ili lica, iskrivljenja oblika te zamućenja centralnog vida. Poteškoće s vidom i kvalitetom života nastaju kada promjene zahvate oba oka.

Razlikuju se dva oblika senilne makularne degeneracije (AMD engl.- age macular degeneration), vlažna i suha makularna degeneracija. Kod suhe degeneracije, koja je ujedno i češći oblik, promjene žute pjege nisu povezane s krvarenjem u tom dijelu oka (pogledaj gornju fotografiju).
Suha makularna degeneracija obično sporo napreduje te su oboljele osobe u mogućnosti živjeti normalnim životom, osobito ako je zahvaćeno samo jedno oko. Suha makularna degeneracija može se razviti u brže napredujući oblik, tzv. vlažnu makularnu degeneraciju.

Terapijske metode SMD su laserska fotokoagulacija i  fotodinamička laserska terapija. Suvremene metode liječenja uključuju davanje lijekova direktno u oko, kao što su kortikosteroidi (triamcinolon) i anti-VEGF lijekovi koji sprječavaju prolazak tekućine kroz stijenku krvne žile i proliferaciju krvnih žila (rast novostvorenih krvnih žila).
Lijekovi, nazvani anti-angiogeni ili anti-VEGF (engl. anti-Vascular Endotheilal Growth Factor), mogu uzrokovati regresiju abnormalnih krvnih žila i poboljšati vid kad se ubrizgaju u staklovinu oka. Injekcije obično zahtijevaju nekoliko ponavljanja u razmaku od nekoliko mjeseci. Trenutno se na tržištu nalaze aflibercept (Eylea), ranibizumab (Lucentis), bevacizumab (Avastin) te pegaptanib (Macugen). 
Uzimanje visokih doza antioksidansa (luteina) i cinka može usporiti napredovanje bolesti, osobito suhe forme bolesti.

VIŠE

Operacija pterigija

Pterigij je trokutasta duplikatura spojnice (prozirne membrane iznad bjeloočnice) koja raste iz nazalnog očnog kuta prema rožnici. U narodu se često ova tvorba naziva «vanjskom očnom mrenom». Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i svrha

SAZNAJ VIŠE »

Operacijski zahvati na vjeđama

Većina ovih operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. U poliklinici se rade operacije odstranjenja ječmenca (ili njegove kronične forme halaciona-čvorića unutar tkiva vjeđe), uklanjanja bradavica i nakupina masti u koži vjeđa. Osim tih zahvata, u

SAZNAJ VIŠE »