Operacija glaukoma

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Normalni očni tlak iznosi 12 – 20 mm Hg (milimetara žive). Kada je stvaranje očne vodice povećano ili je njeno otjecanje otežano, dolazi do porasta očnog tlaka, pritiska na živčana vlakna i krvne žile vidnog živca. To dovodi do njihovog oštećenja i  oštećenja vidnog polja. Dugotrajno povišeni očni tlak dovodi do oštećenje vida i sužavanja vidnog polja, najčešće  na oba oka i potpuno neprimjetno za bolesnika. Zbog takvog tijeka glaukom nazivamo “podmuklim kradljivcem vida”. To je vrlo česta bolest i jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Ako se glaukom ne prepozna i ne liječi, rezultira potpunim gubitkom vida-sljepoćom. Glaukom se liječi lokalno očnim kapima, koje propisuje oftalmolog i koriste se svakodnevno, najčešće 1-2 puta dnevno, kako bi se očni tlak održavao u normalnim vrijednostima. Terapija je najčešće doživotna. 

Oboljeli od glaukoma se u nekim slučajevima moraju podvrgnuti laserskom zahvatu ili klasičnoj operaciji da se smanji očni tlak. Nažalost, nikakav kirurški zahvat ne može vratiti već nastalo oštećenje vidnog živca. U našoj Poliklinici izvode se slijedeći zahvati:

Laserski zahvati: iridotomija (otvaranje male «rupice» u šarenici za poboljšanje otjecanja očne vodice) i trabekuloplastika (laserski tretman s ciljem omogućavanja lakšeg izlaska očne vodice iz oka). Obje metode su sigurne i djelotvorne, izvode se u lokalnoj anesteziji  gotovo bez ikakvih značajnijih komplikacija. Trabekuloplastika snižava očni tlak u pravilu za 5-10 mmHg od polazne vrijednost. U Očnoj poliklinici dr Bućan na raspolaganju nam je i posebna vrsta lasera za SLT (selektivna laser trabekuloplastika)-metodu laserskog zahvata koja je preciznija, sigurnija i učinkovitija od trabekuloplastike napravljene klasičnim diodnim laserom.

Klasična operacija ili trabekulektomija je zahvat kod kojeg se u lokalnoj anesteziji posebnom operacijskom tehnikom otvaraju novi putovi otjecanja očne vodice iz unutrašnjosti oka prema vanjskim dijelovima oka.

VIŠE

Operacija pterigija

Pterigij je trokutasta duplikatura spojnice (prozirne membrane iznad bjeloočnice) koja raste iz nazalnog očnog kuta prema rožnici. U narodu se često ova tvorba naziva «vanjskom očnom mrenom». Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i svrha

SAZNAJ VIŠE »

Operacijski zahvati na vjeđama

Većina ovih operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. U poliklinici se rade operacije odstranjenja ječmenca (ili njegove kronične forme halaciona-čvorića unutar tkiva vjeđe), uklanjanja bradavica i nakupina masti u koži vjeđa. Osim tih zahvata, u

SAZNAJ VIŠE »