Operacija sive mrene

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

KATARAKTA – ili siva mrena predstavlja zamućenje obično bistre očne leće, koja se nalazi iza zjenice oka. Takvo zamućenje leće u najvećem broju slučajeva je uvjetovano starenjem.

Liječenje sive mrene isključivo je operativno. Operacija katarakte se danas u pravilu obavlja ambulantno, te se odlikuje visokim stupnjem uspješnosti (cca 97 %). U 2-3 % slučajeva dolazi do komplikacija, koje se mogu uspješno liječiti. No ipak, u otprilike manje od 0,1% slučajeva dolazi do teških problema, kao što su npr. upala u dubini oka (endoftalmitis) ili krvarenje unutar oka.

KADA operirati sivu mrenu? Prije je vladala prilična suzdržanost u vezi s operacijom mrene te se operacija obavljala tek kada je mrena bila „zrela“. Danas se siva mrena operira onda kada ona pacijentu subjektivno narušava svakodnevni život.

PRIPREMA za operaciju sastoji se u kapanju očnih kapi u oko koje treba operirati s ciljem širenja zjenice oka i anestezije površine oka. Tijekom cjelokupnog vremena prije operacije, same operacije i neposredno nakon nje za Vas će se brinuti liječnik specijalist anesteziologije.  

 

KAKO se izvodi operacija? Operativno liječenje mrene izvodi se isključivo ultrazvučnom metodom fakoemulzifikacije ili skraćeno PHACO (u narodu se često kaže „laserskom“) u operacijskoj dvorani Očne poliklinike dr Bućan kroz rez na površini oka duljine 2,4 mm. Umjesto odstranjene mutne prirodne leće, ugrađuje se u oko mekana savitljiva prozirna leća (najčešće neposredno iza zjenice) da bi pacijent poslije operacije mogao dobro vidjeti. Intraokularna umjetna leća pažljivo se izračuna na temelju mjerenja aparatom biometrom prije operacije posebno za svakog pacijenta. Odabir se vrši po izboru pacijenta i to nakon savjeta i dogovora s liječnikom – operaterom. 

ŠTO TREBAM UČINITI ZA VRIJEME OPERACIJE?

 

Za vrijeme operacije ležite na leđima na operacijskom stolu i vidite svjetlo mikroskopa. Vaše lice će biti pokriveno sa sterilnom kompresom. Cjevčica s kisikom smještena je ispod vašeg nosa. Tijekom postupka treba biti miran, pažljivo slušati upute operatera, držati oba oka otvorena i gledati prema svojim nogama. Osjetit ćete ruke kirurga na čelu, čuti njegove upute te zvuk operacijskog stroja.

KAKO SE PONAŠATI NAKON OPERACIJE? Redovito stavljanje propisane terapije (kapi 4 puta dnevno, mast 2 puta dnevno) vrlo je važno. Ukoliko niste sigurni da li je neka kap dospjela u oko bez oklijevanja možete dodati još jednu kap (u ovom slučaju vrijedi narodna izreka „od viška glava ne boli“, višak ionako iscuri iz oka). Povez na operiranom oku trebate nositi na dan operacije i tijekom prvih 5 noći kako ne biste slučajno ozlijedili operirano oko. Savjetuje se spavati na strani suprotnoj od operiranog oka ili na leđima. Potpuno je normalno da na dan operacije još ne vidite bistro. U roku od 24 h obavit će se kontrolni pregled operiranog oka. O rezultatu ovog pregleda ovisi koje će se druge mjere poduzeti. Ne preporuča se prvih  dana nakon operacije saginjati  i u tom položaju podizati i nositi terete teže od 5 kg. Izbjegavati trljanje oka najmanje mjesec dana. 

Ukoliko se nakon operacije pojavi jaka bol ili jače crvenilo u operiranom oku, hitno se javite najbližem očnom liječniku!!!

VIŠE

Operacija pterigija

Pterigij je trokutasta duplikatura spojnice (prozirne membrane iznad bjeloočnice) koja raste iz nazalnog očnog kuta prema rožnici. U narodu se često ova tvorba naziva «vanjskom očnom mrenom». Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i svrha

SAZNAJ VIŠE »

Operacijski zahvati na vjeđama

Većina ovih operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. U poliklinici se rade operacije odstranjenja ječmenca (ili njegove kronične forme halaciona-čvorića unutar tkiva vjeđe), uklanjanja bradavica i nakupina masti u koži vjeđa. Osim tih zahvata, u

SAZNAJ VIŠE »